Om hundegigt

Der er ca. 800.000 hunde i Sverige og ca. 550.000 hunde i Danmark. Omkring hver 5. hund lider af slidgigt, som er den mest udbredte form for gigt. Et stort antal ikke diagnosticerede hunde, gør det vanskeligt at bestemme det egentlige omfang af slidgigt.
Det er sandsynligt at mange flere hunde er ramt.

Slidgigt sker ved en gradvis nedbrydning af brusken i leddene, mens en kompenserende forkert opbygning af knogle og brusk væv begynder. De mest almindelige symptomer på slidgigt hos hunde, er stivhed og halthed.

Slidgigt er frem for alt, præcis som hos mennesker, et aldersrelateret fænomen. Men også yngre individer kan rammes, for eksempel på grund af genetiske årsager, beskadigelse eller forkert livsstil (for meget mad og for lidt motion). Forskning viser, at tungere racer har større risiko for at rammes, end lettere racer.

En effektiv måde at bekæmpe slidgigt, indebærer en kombination af forskellige foranstaltninger:
Ordentlig kost, vægtkontrol og moderat, regelmæssig motion, såsom fysioterapi og svømmetræning - plus anti-inflammatoriske og smertestillende medicin i kombination med naturlig kosttilskud, der opbygger leddene og reducerer risikoen for brusk nedbrydning.
 

3 hurtige råd når din hund har fået slidgigt

1) Rette vægt
Unødig overvægt giver en unødvendig belastning på leddene.

2) Rette kost
Det er vigtigt med et foder som er tilpasset din hunds størrelse, vægt og alder.
Oftest er det nødvendigt at supplere med et godt kosttilskud.

3) Rette motion.
Den rigtige motion tilpasset din hund er meget vigtig.

10 spørgsmål og svar om hundegigt

Hvad er slidgigt, og hvordan ser du om din hund er ramt ?
Slidgigt er en sygdom, hvor nedbrydningen af ledbrusken og betændelse i ledkapslen har taget overhånd. De mest almindelige symptomer er halthed, hævede led og ømhed i leddene/leddet.

Hvilke skader opstår ved slidgigt ?
Ledkapslen reagerer på hormoner og andre stoffer med inflammation (hævelse, rødme, ømhed, varme og smerte) Denne ændring i ledkapslen forstyrrer ledvæsken og nedsætter bevægeligheden og giver halthed. Ledbrusken bliver tyndere og er derved ikke så stødabsorberende. Til sidst opstår der slidskader på ledbrusken og dette slid kan ikke repareres. Er der ikke ledbrusk, betyder det, at knoglerne blottes og gnider direkte mod hinanden. Dette er smertefuldt for hunden. En dyrlæge vil kunne se slid på ledbrusk ved hjælp af røngtenbilleder.

Hvad er hofteledsdysplasi ?
Hofteledsdysplasi er en normal sygdom hos hunden. Det betyder dårligere pasning mellem ledskål og ledhovedet i hofteleddet. Løshed i hofteleddet  fører til slidgigt i hoften dette gør ondt, og fører til at knoglerne nær leddet får nydannelser i områddet.

Hvorfor hofteledsfotograferes visse hunderacer rutinemæssigt - den såkaldte HD-røntgen ?
Hofteledsdysplasi er en arvelig sygdom. HD-røntgen gør det muligt at vælge de rigtige forældredyr til at videreavle på, derfor er det også vigtigt, at hvalpene bliver HD- røntgenfotograferet.

Hvad er AD og hvorfor røntgenfotograferer vi for AD?
Albuedysplasi (AD) er en samlet betegnelse for en række arvelige sygdomme for ledbrusk i albueleddet. Disse fører til, at albueleddet udvikler slidgigt. Leddene røntgenfotograferes  og dyrlægen kigger efter belægninger og andre tegn på slidgigt. Man kigger også efter sekundær slidgigt, dvs. sene udvikling. Denne røntgen vil derfor være mindre specifik, og derfor dårligere til at vælge de rigtige forældredyr efter, derfor er det vigtigt, at hvalpene bliver røntgenfotograferet.

Er der andre faktorer end de genetiske (arvelige), som bidrager til udviklingen af slidgigt i hoften eller albue ?
- Ja. Vi ved, at fodring af hvalpe og unge hunde er vigtig. Hunden skal spise
et hvalpefoder, indtil den vejer 80% af sin voksen vægt. Hvis du køber et færdigfoder bør du ikke give nogen tilskud af vitaminer og mineraler. Der er en stor risiko overdosering af kalk eller vitaminer. Hunde skal motionere og røre sig meget allerede mens de er hvalpe. Dette gør at knoglerne og leddene bliver tilpasset til et mobilt liv, desuden reduceres risikoen for overvægt. Hunde skal helst være lidt mager i løbet af deres opvækst.

Hvordan skal jeg behandle min hund med bemærkninger på hofteleddene, f.eks.
D eller E ?

- Hvis hunden har fået en bemærkning og aldrig har været halt, så er det vigtigt at fortsætte med at motionere hunden. Kontakt din dyrlæge, hvis halthed opstår, men behandl hunden som sundt indtil der opstår et problem. Hunde med hoftedysplasi eller tegn på følgesygdomme bør ikke anvendes til avl.

Hvordan skal vi behandle hunde med slidgigt ??
- Det vigtigste er masser af motion og diætkost for at støtte og ikke at overbelaste leddene.

Findes der medicin mod slidgigt ?
-Ja. For at afhjælpe gigt gives enten kortison eller NSAID(anti-inflammatorisk medicin). For at hjælpe ledbrusk gives beskyttende medicin som glucoseaminer eller hyaluronsyre.

Kan man opererer for slidgigt ? 
- Ja. Man kan opererer for derved at opnå et smertefrit led. Ulempen er at man så også reducerer hundens mobilitet. Ledproteser er den optimale måde at erstatte et gigtled. Dette gøres kun på hofteleddene hos hunde.